Je bent zichtbaarder dan je denkt!

zichtbaar

Iedereen maakt steeds meer gebruik van internet. Niet alleen privé, maar zeker ook zakelijk.

Nederland heeft één van de hoogste percentages computers met internettoegang. En telefoneren doen we ook bijna allemaal mobiel. Dat heeft hele grote voordelen: het maakt ons bereikbaar, flexibel en efficiënt. Maar er is ook een andere kant. Bij het gebruik van deze apparaten laten we sporen na en zijn we traceerbaar. Lang niet iedereen is zich ervan bewust dat kwaadwillende gebruik kunnen maken van die sporen voor ongewenste activiteiten.

Om managers en medewerkers van organisaties te laten zien waar zoal sporen worden achtergelaten, hoe kwaadwillende daarvan gebruik maken en hoe managers en medewerkers veiliger kunnen handelen, hebben de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) een Cyber Security Awareness-programma ontwikkeld: ‘Je bent zichtbaarder dan je denkt!

Het Cyber Security Awareness-programma

Het Cyber Security Awareness-programma ‘Je bent zichtbaarder dan je denkt’ bestaat uit: een film van ongeveer 15 minuten, een factsheet en een e-learning-module van ongeveer 30 minuten.

De film van 15 minuten laat het alledaagse gebruik van internet en mobiele communicatie zien en maakt de kijker bewust van de digitale ramen en deuren die daarbij vaak open staan. Eenvoudige wachtwoorden, onvoldoende beveiligde privécomputers en gebruik van openbare Wi-Fi toegangspunten maken het bijvoorbeeld mogelijk dat kwaadwillende gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot informatie die een organisatie graag voor zich wil houden. Het gehele programma zorgt voor bewustwording en kan het risico verminderen dat kwaadwillende via internet of mobiele communicatie toegang krijgen tot persoonlijke gegevens en waardevolle informatie van de betreffende organisatie of de organisaties waarmee de organisatie een nauwe relatie heeft.

Geen 100% veiligheid

Het programma brengt ook over dat 100% veiligheid bij het gebruik van internet en mobiele communicatie niet bestaat, maar dat door meer te weten en door bewust te handelen wel meer incidenten kunnen worden voorkomen.

Bron: Ministerie van Veiligheid en Justitie

Bron uitegelichte afbeelding: Theiet 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

^