Hoe bewust zijn we ons van de privacy risico’s van het Internet?

privacy

Het begint dan eigenlijk al met de vraag, wat de definitie is van privacy? En een tweede vraag hoe belangrijk vinden we het om privacy te hebben.

Volgens Wikipedia is Privacy:

Privacy, privésfeer, persoonlijke levenssfeer of eigenruimte is een afweerrecht dat de persoonlijke levenssfeer beschermt. De uitspraak van “privacy” volgt de Amerikaans-Engelse uitspraak, niet de Brits-Engelse. De Van Dale omschrijft privacy als de persoonlijke vrijheid, het ongehinderd, alleen, in eigen kring of met een partner ergens kunnen vertoeven; gelegenheid om zich af te zonderen, om storende invloeden van de buitenwereld te ontgaan, een toestand waarin een mens er zeker van is dat zonder zijn toestemming zo weinig mogelijk andere mensen zich op zijn terrein zullen begeven. Daarbij komt tegenwoordig:

  • zelf bepalen wie welke informatie over ons krijgt.
  • de wens onbespied en onbewaakt te leven.

Het recht op privacy wordt omschreven als het recht om met rust te worden gelaten, the right to be let alone

Privacy op het internet

De privacy heeft het op internet hard te verduren en kan in gedrang komen na het publiceren van een tekst, het sturen van een bericht of het invullen van een formulier. Zelfs het bezoeken van een website verraadt al een hoop over de bezoeker, bedrijven als Google, Facebook en Twitter leiden uit bezoekersgedrag zelfs gegevens af die de bezoekers ze niet vertellen. Men slaagt er in om zo een profiel te maken van de persoon en diens levensstijl om dat zo te gebruiken voor gepersonaliseerd adverteren. De gebruiker kan hierop anticiperen door op te letten met het verschaffen van informatie en foto’s en door zijn surfgedrag aan te passen.

Uit onderzoek door de Europese Commissie kan geconcludeerd worden, dat de ongerustheid toeneemt, maar dat men zich nog onvoldoende bewust is van de risico’s.

OnOrOf.net zal hiervoor een programma ontwikkelen.

 

Bronnen: Europese Commissie & Wikipedia
Bron uitgelichte afbeelding: www.pixabay.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

^