Het lezen van Algemene Voorwaarden

OnOrOf_Het lezen van Algemene voorwaarden

Vaak leest men niet verder dan de eerste zin van een advertentie. Iemand gaat er niet vanuit dat er spannende zinnen in de Algemene Voorwaarden zijn gebracht. Ik vraag me dan soms ook af of het duidelijk voor iemand is wat de Algemene Voorwaarden inhouden.

Wat houden eigenlijk de Algemene Voorwaarden in?

De Algemene Voorwaarden oftewel verkoop- levering- en betalingsvoorwaarden worden ook wel de kleine lettertjes genoemd. Het is voor iedere ondernemer een noodzaak om deze te hebben en belangrijker dan de meeste mensen denken.

In de Algemene Voorwaarden worden namelijk de rechten en plichten tussen de koper en verkoper vastgelegd. Deze zijn namelijk nodig om bij een eventuele conflict tussen koper en verkoper duidelijkheid te scheppen.

Het belang van de Algemene Voorwaarden worden nog niet door iedereen voldoende beseft.

Misleidend of niet?

Heel veel verkopers werken met een pakkende advertentie zin. Een veelvoorkomende advertentie zin die ik voorbij zie komen is : “U betaalt alleen de verzendkosten”.
Maar wat zegt dat dan? Als ik de zin zo lees, dan denk ik zoals de meeste zullen denken, dat het echt alleen de verzendkosten zijn die in rekening gebracht worden.

De eerste gedachte van de meeste mensen is dat het een mooi koopje is en gaan bestellen. Maar dan verandert de zaak. Wat veel mensen vergeten is dat je eigenlijk een overeenkomst aangaat met de verkopende partij. Want je komt op een scherm terecht die je van alles vraagt. Ook een bankrekeningnummer.

Het gros van de mensen vult deze gegevens zonder nadenken in en vinkt de bepaling van het lezen van de Algemene Voorwaarden zonder verder te lezen aan.

Immers wie denkt dat je na 1 klik je hele bestelling verandert in een abonnement.

Maar die ene zin is juist essentieel voor je hele bestelling. Het is niet alleen bescherming voor de verkoper, maar ook voor uzelf. Hierin worden ook bepalingen meegenomen die nodig zijn om u te beschermen. Denk aan de garantie.

Ik snap dat de Algemene Voorwaarden uit verschillende pagina’s bestaan en dat het vermoeiend en soms zo onduidelijk is om het door te lezen.

Maar als u in de toekomst een aanbieding voorbij ziet komen, wat eigenlijk te mooi is om waar te zijn, adviseer ik u echt de Algemene Voorwaarden goed door te lezen of de aanbieding niet te kopen. Eigenlijk dient u deze altijd door te lezen!

Daarom ben ik blij met de komst van OnOrOf.net. Zij zijn er om dit soort praktijken onder de loep te nemen en willen gaan voor transparantie.

Auteur gastblog: Mevrouw Ilhem Jansen

OnOrOf_IlhemJansenWebsite: Bee Allround | LinkedIn: Ilhem Jansen | Twitter: @BeeAllround
Zij is eigenaar van Bee Allround.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

^