Facebook hanteert op 1 januari nieuwe gebruiksvoorwaarden, akkoord?

facebook-76536_1280

Ruim 9 miljoen Nederlanders maken gebruik van Facebook, de een wat intensiever dan de ander, maar deze vorm van Social Media is inmiddels aardig geïntegreerd in de samenleving van zowel jong als oud.

Al deze Facebook gebruikers hebben de afgelopen maanden meerdere keren de melding gekregen waarin staat dat het Amerikaanse bedrijf vanaf 1 januari al je prive-gegevens voor commerciële doeleinden mag gebruiken.
Op deze manier geschreven klinkt dat heel simpel, maar werkelijkheid is, zoals met de meeste Algemene Voorwaarden, dat dit ene zinnetje in lappen tekst is uitgeschreven, vaak in onbegrijpelijke taal. De melding wordt hierdoor over het algemeen weggeklikt, waarna wij doorgaan met onze Facebook activiteiten.

Waar gaan we mee akkoord?

Maar……..waar zijn wij nu eigenlijk akkoord gegaan? Het feit dat de melding wordt weggeklikt, maakt eigenlijk niet uit. Wanneer je Facebook na 1 januari blijft gebruiken, dan ga je automatisch akkoord met deze nieuwe voorwaarden en kan Facebook jouw naam, foto’s en video’s gebruiken en verkopen voor advertentiedoeleinden. Met andere woorden, door het gebruik van Facebook, sta je het gebruiksrecht van alles wat je ‘post’ en ‘upload’ af en kan Facebook doen en laten wat het wil!!

Is het niet vreemd dat hierover geen ophef ontstaat? Zijn er juridische stappen die je kan ondernemen om dit te voorkomen? En hoe kan het dat Duitsland de privacy van haar inwoners beter beschermd heeft?

Luister hier op radio 1  naar het interview op radio 1 met internetdeskundige Krijn Schuurman. Hij legt de nieuwe Algemene Voorwaarden van Facebook en de gevolgen hiervan in begrijpelijk taal uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

^