Door Internet is iedereen altijd virtueel verbonden, wat zijn de voordelen, wat zijn de risico’s?

internet of things

Internet maakt ‘always connected’ mogelijk, of je dit nu wilt of niet. We beseffen misschien niet eens allemaal hoe snel het gaat, maar we ondervinden er inmiddels iedere dag de gevolgen van. In Nederland heeft inmiddels zo’n 60 tot 70 procent van de mensen een smartphone. Nederland heeft een enorme dichtheid van het Internet. Maar liefst 98 procent van de Nederlanders is aangesloten. Door de beschikbaarheid, capaciteit en het vertrouwen, soms spelen zaken als privacy en veiligheid, neemt het gebruik niet af. Blijkbaar nemen we een aantal zaken voor lief en vertrouwen we erop dat het allemaal gaat goed komen.

Digitale gegevensuitwisseling

De Nederlandse overheid en Europese Commissie zijn behoorlijk progressief als het gaat om het stimuleren van digitale gegevensuitwisseling. Benodigde wetgeving is hierop inmiddels aangepast, een goed voorbeeld hiervan is de gelijkstelling van digitaal ondertekende documenten versus de papieren variant met de handgeschreven handtekening. Minister Plasterk heeft aangekondigd te streven naar een papiervrije overheid in 2017. Men ziet dus blijkbaar wel in dat digitaal leidend is.

Het Internet fundamenteel getransformeerd

De wereld is sinds de start van Internet grondig veranderd. Industrieën zijn door het Internet fundamenteel getransformeerd. Maar dit is nog maar het begin. De volgende stap in de evolutie van het Internet is allesomvattend. Het Internet of Things verbindt alle denkbare objecten met het Internet. Internet der dingen of te wel Internet of Things ook weleens het ‘Ingredient of Things’ of het ‘Internet of Everything’ genoemd houdt in de ontwikkeling van het Internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen.

Voorbeelden hiervan:

  • een tandenborstel die online is en data genereert. Je kunt nu kinderen trainen om goed te poetsen door alerts te genereren wanneer er niet vaak genoeg, slecht of te kort wordt gepoetst; de tandarts en ouders kunnen meekijken.
  • storingen in apparaten of onderdelen kunnen leiden tot alerts naar servicemedewerkers die je klanten kunnen helpen; een voorbeeld is een aanbieder van robotgrasmaaiers die een week na aanschaf contact opnam met de klant omdat ze zagen dat de robotgrasmaaier nog niet in gebruik was genomen; zij stelden de vraag of de installatiehandleiding duidelijk was.
  • de slimme thermostaat.
  • in de zorg rond het reguleren van medicijngebruik en bijvoorbeeld het automatisch meten van glucose en insulineniveaus om zo een constant gecontroleerd insulineniveau te houden.

thermostaat

 

 

 

 

De ontwikkeling op dit gebied zet door. Maar wat zijn de gevolgen voor de privacy, wat zijn de risico’s als het systeem niet werkt of gehackt wordt, wie is uiteindelijk verantwoordelijk voor een eventueel niet functioneren?

Er zal gezocht moeten worden naar een manier waarop gefilterd wordt waardoor we alleen maar informatie krijgen waar we echt behoefte aan hebben. Het gevaar is dan echter dat we nieuwe informatie niet krijgen, omdat die wordt uitgefilterd. Of omdat vanwege commerciële belangen wij andere informatie krijgen dan we denken. Dit gebeurt al bij Google. Als alles online is, zal ook alles met elkaar verbonden zijn. Dit maakt ons ook kwetsbaar. Een fout of een cyberaanslag heeft direct wereldwijd impact. Wie heeft nog het overzicht over hoe het gehele systeem werkt en of de informatie die we krijgen nog klopt?

Bron:  computable 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

^