Is de overheid vriend of vijand als het gaat over privacy en security?

privacy en security

Als Nederlanders zijn wij gewend te denken, dat de overheid er voor ons is, om ons en onze privacy te beschermen.

Beschermt de overheid onze privacy?

De overheid komt echter steeds meer in een lastig pakket te zitten, waarbij het maar de vraag is of onze overheid nog in de positie is om onze privacy te beschermen. Onze overheid heeft geld nodig en moet het van het innen van belastingen hebben. U heeft vast gelezen dat het gerechtshof in den Bosch de uitspraak heeft gedaan dat dienstaanbieders voor SMS/Mobile parkeren klantgegevens des gevraagd aan de belastingdienst moet leveren.(bron: Uitspraak  Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch) Dat voelt misschien goed, dat de pakkans van fraudeurs vergroot wordt, maar tegelijkertijd wordt een deel van onze privacy te grabbel gegooid.

Misbruik van het systeem

Nu wil ik Nederland niet met Venezuela vergelijken, maar de aantasting van privacy door de overheid daar is niet minder eclatant. De Venezolaanse overheid gaat vingerprint identificatie in winkels en supermarkten invoeren om zo ongewenste handel in levensmiddelen tegen te gaan. Levensmiddelen in de omringende landen zijn aanzienlijk duurder wat de burger een mooie snabbel kan opleveren. Ook hier lijkt het weer zo prachtig dat misbruik van het systeem wordt voorkomen, maar ook hier gaat dit ook weer ten kosten van de privacy.

Het gebeurt omdat het kan

De moraal van het verhaal is de vraag of en in welke mate onze overheid instaat is om de privacy van zijn burgers echt goed te beschermen. Er zijn zoveel andere belangen, die onze overheid moet dienen, dat wij onwillekeurig onze privacy als burger zien verdampen. Het gebeurt omdat het technisch domweg kan. Bestanden worden stukje bij beetje gekoppeld. Of het nu de camerabeelden zijn van onze snelwegen die langer worden bewaard om boeven en terroristen te vangen of parkeergegevens in de strijd tegen belasting ontduikers. Bij iedere koppeling leveren wij een stukje van onze privacy in. Het gebeurt omdat het kan. We kunnen onze overheid dan ook niet alles kwalijk nemen, zolang wij er zelf niets tegen overstellen. Wat voor de overheid geldt, geldt ook voor de burger. Vertrouwen is goed, controle is goed. Tijd voor burgers om zich zelf te organiseren.


Auteur gastblog: de heer Fred Stortelers

OnOrOf_FredStortelersWebsite: FSMConsultants.nl | LinkedIn: Fred Stortelers | Twitter: @FSMConsultants
Eigenaar: FSM Consultants BV specializes in the setup, execution and trouble shooting for major IT/ICT projects as well as building professional organizations. Key elements are technologies driving innovation and business.
Quote: Life isn’t about finding yourself. Life is about creating yourself. – George Bernard Shaw


Bron uitgelichte afbeelding: www.pixabay.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

^