Canvas Fingerprinting

eye-319668_1280

Zaterdag 30 juli jl hoorde ik bij de Tros Nieuwsshow voor het eerst over het onderwerp Canvas Fingerprinting. Sinds die tijd heeft het onderwerp mij niet losgelaten.

Dialoog tussen de website en computer

Er is een nieuwe techniek ontwikkeld die precies in kaart brengt waar je bent geweest op het internet. Wanneer je op het internet bent, wordt er ongevraagd een dialoog opgestart tussen de website en je computer. Als gebruiker heb je niets in de gaten. Deze techniek maakt een uniek nummer aan waardoor je als bezoeker herkenbaar wordt en je bezoekgedrag en interesses op het internet in kaart worden gebracht.

In mijn werkzame leven ben ik accountmanager en een dergelijk techniek kan natuurlijk commercieel zeer interessant zijn. Op deze manier kun je in contact komen met je mogelijk nieuwe klanten of kun je in kaart brengen waar de interesses liggen van je bestaande klanten. Wat mij absoluut tegen de borst stuit is dat deze techniek ongemerkt en ongevraagd haar gang gaat.

Ik kan me zo voorstellen dat andere instanties en instellingen ook weleens geïnteresseerd zouden kunnen raken in deze techniek. Ik bezoek het internet regelmatig om kennis op te doen over verschillende onderwerpen. Zo zoek ik weleens informatie op over verschillende culturen en gewoontes, puur omdat ik geïnteresseerd ben in de medemens.

Waar ligt de grens?

Kun je nog gewoon het internet op om je te laten informeren zonder dat er een profiel van je wordt aangemaakt en je mogelijkerwijs zonder enige overleg in een hokje wordt geplaatst? Wanneer een dergelijke techniek ongemerkt haar gang kan gaan, hoe kun je dan als internetter de consequenties van je handelen overzien? Niet dus! Waar ligt de grens? Weer naar de bibliotheek gaan is toch ook geen middel om deze tendens tot een halt toe te roepen? Internet is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Ik juich het initiatief van OnOrOf van harte toe! Verenig u om te bepalen wat wel of niet kan op en met het internet.


Bron uitgelichte afbeelding: www.pixabay.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

^