Beschikbaarheid Internet van 96%?

OnOrOf_Percentage

96% beschikbaarheid van Internet

Wat betekent dit voor u?
Van oudsher wordt de beschikbaarheid van een systeem of een dienst in de IT over een periode van één jaar berekend. Wat betekent dan de beschikbaarheid van 96%. Om hierbij een beetje gevoel te krijgen, volgt hieronder de berekening op basis van een jaar:

Bij 99% is de dienst 3,65 dagen per jaar niet beschikbaar
Bij 99,99% is de dienst 52 minuten per jaar niet beschikbaar
Bij 99,9999% is de dienst 31 seconden per jaar niet beschikbaar
Bij een percentage van 96% betekent dit dat de dienst een slordige 14,6 dagen ‘niet’ beschikbaar is!

Onorofnet_96procent

Beschikbaarheid

Beschikbaarheid is de essentie van de dienst en vraagt om investeringen. De meerkosten om van een beschikbaarheid van 99% naar 99,9% te komen zijn enorm. Echter het garanderen van beschikbaarheid wordt steeds lastiger omdat diensten zoals internetbankieren steeds afhankelijker worden van een groeiend aantal schakels in de waardeketen. Denk aan datacentra en netwerkinfrastructuren voor internetverbindingen, software producten zoals internet Explorer van Microsoft en elektriciteitsvoorzieningen. Er is dus heel veel waar banken geen of maar een beperkte invloed op hebben. Want wie herinnert zich niet de grote netwerkstoring bij Vodafone die grote groep mensen en bedrijven voor dagen mobiel niet bereikbaar maakte?

Betrouwbaarheid brengt rust

Maar hoe geeft het voor u als consument vertrouwen? Eerlijk en helder communiceren over beschikbaarheid en veiligheid lijkt hierin de grote uitdaging, niet alleen voor banken. Betrouwbaarheid, gebruikersgemak, veiligheid, beheer en (economische) efficiëntie leven namelijk nu eenmaal op gespannen voet met elkaar. Maar op de momenten dat zowel internetbankieren en mobielbankieren niet werken en als er recent transacties soms dagen blijven hangen, begin ik me echt zorgen te maken. Ik controleer dan ook sinds kort al mijn bankafschriften weer structureel. En pleit er voor om naast beschikbaarheid en veiligheid ook het aspect “betrouwbaarheid” toe te voegen.

Auteur gastblog: de heer Fred Stortelers

Website: FSMConsultants.nl | LinkedIn: Fred Stortelers | Twitter: @FSMConsultants
Eigenaar: FSM Consultants BV specializes in the setup, execution and trouble shooting for major IT/ICT projects as well as building professional organizations. Key elements are technologies driving innovation and business.
Quote: Life isn’t about finding yourself. Life is about creating yourself. – George Bernard Shaw

OnOrOf_FredStortelers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

^